De beste plekken om schildpadden te spotten op Curaçao!

Home » Kleinschalige hotels Nederlandse Antillen » Kleinschalige hotels Curaçao » De beste plekken om schildpadden te spotten op Curaçao!

Wil jij zwemmen met wilde schildpadden op Curaçao? Lees dan snel verder en ontdek de beste plekken op Curaçao waar je schildpadden kan spotten in het wild. Het eiland Curaçao biedt een grote biodiversiteit in de oceaan, en daarom heb je hier de uitgelezen kans om schildpadden van dichtbij te bewonderen. In de zee rond het eiland zwemmen groene zeeschildpadden en zogeheten karetschildpadden rond. Verspreid over het eiland vind je dan ook verschillende stranden en duiklocaties waar regelmatig schildpadden worden gezien. Ben jij benieuwd naar de beste plekken om ze tegen te komen in het wild? Wij hebben de beste spots op Curaçao voor je op een rij gezet.

Waarom zijn er zoveel schildpadden op Curaçao?

Goede vraag! Er zijn meerdere redenen waarom er zoveel schildpadden rondzwemmen in de wateren rondom Curaçao. Dat heeft ten eerste te maken met de ligging. Het eiland Curaçao ligt namelijk midden in het Caribisch gebied en biedt de ideale weersomstandigheden. De gunstige ligging en verschillende omgevingsfactoren creëren een voedselrijk gebied voor de schildpadden. Daardoor is er een overvloed aan zeegras, algen en andere voedselbronnen. Deze voedselrijkdom trekt veel schildpadden aan. Maar dat is niet de enige reden. Curaçao kent namelijk ook veel beschermde marinegebieden. Deze bieden een veilige omgeving voor de schildpadden, waar ze uit kunnen rusten en waar ze zich voort kunnen planten.

Baby schildpadden spotten op het strand van Curaçao

Er is niets mooier dan waggelende baby schildpadden die naar het water toe lopen om uit te zwemmen. Het eiland Curaçao beschikt over een aantal stranden waar schildpadden hun eieren leggen, zoals bij de stranden Playa Piskado, Playa Grandi en Playa Lagun. Deze stranden bieden ideale nestelomstandigheden voor verschillende soorten schildpadden. In het broedseizoen, van mei tot oktober, heb je hier de kans om baby schildpadden te spotten. Die komen onder het zand vandaan gekropen en zijn op zoek naar de oceaan. Baby schildpadden zijn heel kwetsbaar. Daarom raden wij je aan om met een ervaren gids op pad te gaan. Die kan je meer leren over de natuurlijke leefomgeving van de schildpadden. Bij het Sea Turtle Conservation op Curacao is er een speciaal opvangcentrum voor babyschildpadden. Hier kan je zien hoe ze verzorgd worden voordat ze vrij worden gelaten in zee bij de Nederlandse Antillen.

» Hoteltip vlakbij Playa Lagun: Bahia Apartments & Diving

Schildpadden spotten op Curaçao
Schildpadden spotten op Curaçao

Meer plekken op Curaçao waar je schildpadden kan spotten

Het strand van Playa Grandi behoort tot de beste plekken om schildpadden te spotten. Bij Playa Piskado, een visserdorpje waar lokale vissers vaak hun vangst schoonmaken, heb je een goede kans om schildpadden van dichtbij te zien. Het afval trekt namelijk veel schildpadden aan en daarom heb je zowel kans om ze vanaf de pier als in het water te spotten. Wil je jouw bezoek aan Playa Piskado combineren met een reis langs de zuidkust? Claim dan nu alvast jouw plekje op deze unieke snorkelexcursie. Een andere plek waar regelmatig schildpadden zwemmen is bij Playa Lagun. Dit schilderachtige strand is omgeven met mooie kliffen en beschikt over helderblauw zeewater. Ideaal voor het spotten van de mooie schildpadden dus!

Klein Curaçao is een onbewoond eilandje ten zuidoosten van Curaçao. Het staat bekend om haar prachtige stranden en kristalheldere zeewater. Het eiland is ook een populaire plek voor boottrips. Tijdens een snorkel- of duiktocht rond het eiland heb je een goede kans om schildpadden tegen te komen in hun natuurlijke omgeving.

Duiken met schildpadden op Curacao

Ga jij graag duiken? Mushroom Forest is een duiklocatie in het westen van Curaçao, genoemd naar de vormen van de koraalformaties die lijken op paddenstoelen. Deze locatie biedt niet alleen indrukwekkende onderwaterlandschappen, maar is ook een favoriete plek voor schildpadden. Tijdens een duiktrip kun je hier schildpadden tegenkomen die tussen het koraal zwemmen. Tugboat Beach, ook wel bekend als Caracasbaai, is andere populaire snorkel- en duikplek aan de zuidoostkust van Curaçao. Hier ligt een gezonken sleepboot die is omringd door koraalrif. Dit rif trekt veel schildpadden aan. Tijdens het bewonderen van de sleepboot kan je hier dan ook zomaar ineens een schildpad voorbij zien komen.

» Hoteltip vlakbij de Caracasbaai: TIME TO SMILE Chogogo Dive & Beach Resort Curaçao

Is zwemmen met schildpadden op Curaçao wel verantwoord?

Zwemmen met schildpadden op Curaçao kan een gevoel van verantwoordelijkheid en respect voor de natuur opwekken. Dat komt doordat het een hele bijzondere ervaring is om schildpadden in hun natuurlijke habitat te zien. Wanneer je zwemt in het helderblauwe water, word je op een bepaalde manier bewust van de waarde van deze diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving. Zo wordt je meer bewust van het belang van de oceaan en de bedreigingen die de mens kan veroorzaken door het lozen van afval.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je tijdens het schildpadden zwemmen op Curaçao respect toont voor de dieren en hun leefomgeving. Daarom is het raadzaam om de schildpadden niet aan te raken of te achtervolgen, en om te zorgen dat je geen schade toebrengt aan het koraalrif of aan andere zeedieren tijdens het zwemmen.

Schildpad aan het zwemmen in de zee rond Curaçao
Schildpad aan het zwemmen in de zee rond Curaçao

Het beste seizoen voor het spotten van schildpadden op Curaçao

Het beste seizoen om schildpadden te spotten op Curaçao is tijdens het broedseizoen, dat meestal loopt van mei tot oktober. Tijdens deze periode komen de schildpadden aan land om hun eieren te leggen op de stranden van Curaçao. Dit is een bijzonder moment waarop je de volwassen schildpadden aan land kunt zien gaan, tijdens het leggen van eieren of tijdens het terugkeren naar zee. Goed om te weten is dat je, buiten het broedseizoen, nog steeds kans hebt om schildpadden tegen te komen. De schildpadden zwemmen namelijk het hele jaar door in de wateren rond Curaçao. Ze worden dan ook regelmatig gespot tijdens het snorkelen of duiken op de eerder genoemde locaties.

» Hoteltip vlakbij Mambo Beach: Kontiki Beach Resort Curaçao

Snorkelen met schildpadden op Curaçao: tips & tricks

Het is natuurlijk een hele ervaring om een zeeschildpad in het wild te spotten tijdens het duiken of snorkelen. Zo’n moment zal je niet snel meer vergeten. Wel is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken voordat je het water induikt. Wees te allen tijde geduldig en geef ruimte aan de schildpadden. Op die manier kun je ze het beste observeren. Wanneer je de schildpadden de ruimte geeft, zullen ze niet snel van je schrikken. Daarnaast is het belangrijk om geen afval achter te laten in zee. Dat is sowieso niet goed voor het milieu, maar een schildpad kan een plastic zakje in zee al snel aanzien voor een lekker hapje. Let er daarnaast op dat je het koraal niet beschadigd met je zwemvinnen en zorg ervoor dat je geen harde geluiden of flitsen maakt.

Hoelang is het vliegen naar Curaçao?

Benieuwd naar Curaçao en het zwemmen met schildpadden? Dan wil je natuurlijk ook weten hoelang het duurt voordat je dit Caribische eiland bereikt. Met een rechtstreekse vlucht, vlieg je in ongeveer 10 uur naar Curaçao. Veel vluchten naar Curaçao gaan rechtstreeks, maar mocht je een tussenlanding hebben (veelal op Aruba of Bonaire) hou dan rekening met een langere vluchtduur van totaal zo’n 13 of 14 uur.

Waar boek ik mijn vakantie naar Curaçao?