Agriturismo

Home » Agriturismo

Altijd al eens willen overnachten in een authentieke boerderij, oftewel een agriturismo? Dan ontdek je hier de leukste adresjes voor jouw kleinschalige vakantie. Wordt wakker met een prachtig uitzicht over de glooiende heuvels, midden in de natuur en ver weg van de massa. Tijdens je verblijf in een agriturismo kan je de dagelijkse sleur echt even achter je laten. Lees hier alles over het ontstaan van deze bijzondere accommodaties en ontdek de beste tips voor jouw vakantie.

Wat is een agriturismo?

Agriturismo’s zijn ontstaan in de jaren ’70, toen de lokale boeren in Italië het financieel steeds zwaarder kregen. Daardoor werden ze min of meer gedwongen om zich op andere inkomstenbronnen te gaan richten. Veel boerderijen in Italië zijn zich toen gaan uitbreiden met de focus op het plattelandstoerisme. De naam agriturismo is pas in de jaren ’90 gedefinieerd door de Italiaanse wet, maar tegenwoordig vind je deze bijzondere accommodaties in meer landen.



Waarom overnachten in een agriturismo?

Slapen bij de boer is een bijzondere belevenis die je niet gauw zal vergeten. Tijdens je overnachting in een agriturismo krijg je dan ook een unieke kijk op het dagelijkse boerenleven. De focus ligt er écht op de agricultuur en niet zozeer op het toerisme. Vanuit deze mix is overigens ook het woord agriturismo ontstaan; agricultuur met het woord toerisme gecombineerd.

Steun de lokale boer met jouw verblijf

Kies jij voor een boerderijvakantie in een agriturismo? Dan steun je daarmee de lokale boer. Die creëert daarmee extra inkomsten door het verhuren van kamers of villa’s. Daarnaast worden er op de boerderijen ook lokale producten geproduceerd. Tijdens je verblijf kan je dan ook proeven van de lekkerste wijnen, olijfolie, kaas, jam en/of honing. En zit jij daar nou lekker van te smullen? Dan schaf je het product aan en neem je het gewoon mee naar huis als souvenir. Iedere boerderij staat bekend om haar eigen specialiteiten en kenmerken. Zo zal een verblijf iedere keer weer anders aanvoelen. Maar één ding hebben ze allemaal met elkaar gemeen; je beleeft er altijd het pure leven op de boerderij.

Hoe ziet jouw boerderijvakantie eruit?

Dit kan zijn op een slaapkamer, in een gerestaureerd landhuis of in een luxe privé villa met zwembad naast het huis van de boer. Agriturismo’s zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er veel agriturismo met zwembad waar je overdag lekker kunt afkoelen in het frisse water. De faciliteiten maar ook de accommodatietypes kunnen per boerderij verschillen. Dat maakt ze heel bijzonder en uniek. Maar er is nog meer. Tijdens je verblijf kan je vaak aanschuiven voor het diner bij de boer of helpen met de dagelijkse klusjes op de boerderij. Zo kan je helpen met bijvoorbeeld het oogsten van druiven en olijven of het voeren van de dieren.

Waar vind ik de beste agriturismo?

In Italië vind je de meeste agriturismo’s, vooral in de regio’s Toscane en Umbrië. Maar ook in Noord-Italië, bij het Gardameer, op de eilanden Sicilië en Sardinië en in het uiterste zuiden in de regio Puglia. Ze komen in alle soorten en maten. Er zijn zelfs agriturismo voor gezinnen. De boerderijvakanties worden ook steeds populairder in andere landen zoals Spanje en Frankrijk. Hier zijn nog niet zoveel boerderijen als in Italië, maar heb je ook zeker veel mooie plekken om te overnachten.

Ontdek de leukste agriturismo voor jouw vakantie

De boerderijen kunnen snel vol zitten, want er zijn vaak maar een beperkt aantal slaapplaatsen. Dus zie jij zo’n kleinschalige vakantie op een boerderij ook wel zitten? Boek dan nu alvast jouw verblijf. Via onze partners vind je de beste agriturismo voor jouw kleinschalige vakantie. Maar je kan ook onze andere thema’s bekijken voor meer bijzondere accommodaties.

  • Bijzondere vakantieadresjes en unieke agriturismo vind je via de specialist &Olives Travel.
  • Boek jouw boerderijvakantie inclusief huurauto via Eliza was here en Karin’s Choice
  • Bij TUI kan je terecht voor een uitgebreid aanbod aan kleinschalige accommodaties.
  • De beste agriturismo voor jouw vakantie ontdek je via de Vakantiediscounter.
  • Voor scherpe aanbiedingen en last minute vakanties kan je terecht bij Corendon!
Unieke vakanties, weg van de massa

100% onafhankelijk advies

Doordat wij samenwerken met verschillende partners, ontvang je altijd een onafhankelijk advies.

Veilig & vertrouwd

Ga met een veilig gevoel op reis; al onze partners zijn lid van erkende brancheverenigingen zoals ANVR.

Bespaar tijd

Het grootste zoekwerk is al voor je gedaan. Bespaar tijd met het zoeken naar jouw ideale vakantieadres!