Agriturismo’s

Home » Agriturismo’s

Altijd al eens willen overnachten in een authentieke boerderij, oftewel een agriturismo? Dan ontdek je hier de leukste adresjes voor jouw kleinschalige vakantie in Italië. Wordt wakker met een prachtig uitzicht over de glooiende heuvels, midden in de natuur en ver weg van de massa. Tijdens je verblijf in een agriturismo in Italië kun je de dagelijkse sleur écht even achter je laten. Lees hier alles over het ontstaan van agriturismo’s en ontdek de beste tips voor jouw vakantie in Italië!

Wat is een agriturismo?

Agriturismo’s zijn ontstaan in de jaren zeventig, toen de lokale boeren in Italië het financieel steeds zwaarder kregen. Daardoor werden ze min of meer gedwongen om zich op andere inkomstenbronnen te gaan richten. Veel boerderijen in Italië zijn zich toen gaan uitbreiden en focussen op het plattelandstoerisme. De naam agriturismo is pas in de jaren negentig gedefinieerd door de Italiaanse wet. Maar agriturismo’s vind je niet alleen in Italië. Steeds meer andere landen bieden ook een vorm van agriturismo’s aan, vaak met een andere naam. Daar lees je verderop in dit artikel meer over. Maar eerst, lichten we de meest populaire bestemmingen uit waar je de mooiste agriturismo van Italië vindt!


Populaire regio’s met agriturismo’s in Italië


Waarom overnachten in een agriturismo in Italië?

Slapen bij de boer is een bijzondere belevenis die je niet snel zal vergeten. Tijdens je verblijf in een agriturismo krijg je dan ook een unieke inkijk in het dagelijkse boerenleven. De focus ligt er écht op de agricultuur en niet zozeer op het toerisme. En, vanuit deze mix is dan ook het woord agriturismo ontstaan; agricultuur gecombineerd met het woord toerisme. Maar, wat zijn nog meer voordelen van een verblijf in een agriturismo in Italië?

Je steunt de lokale boer met jouw verblijf!

Misschien is dit wel één van de belangrijkste redenen voor een boerderijvakantie in Italië. Met jouw verblijf in een agriturismo steun je namelijk direct de lokale boer. Die creëert hiermee extra inkomsten, door het verhuren van kamers of privévilla’s met eigen zwembad. Kies jij er dan ook voor om te overnachten in een traditionele agriturismo in Italië? Dan draag je direct een steentje bij aan de lokale economie. Agriturismo’s zijn dan ook perfect voor een duurzame(re) vakantie in Italië!

Smul er van de lekkerste lokale producten

Het voordeel van een boerderij? Dat is natuurlijk het platteland! Hier worden allerlei verse producten geteeld, afhankelijk van het klimaat, de regio en de specialiteit van een specifieke boerderij. Hierbij kun je denken aan verse groenten en fruit, granen en peulvruchten, kaas en zuivel, olijven en olijfolie, én natuurlijk verrukkelijke Italiaanse wijnen. Wijnproductie is een populaire activiteit, vooral in de bekende wijnregio’s van Italië, zoals bij agriturismo’s in Toscane en bij agriturismo’s in Piemonte. Bezoekers kunnen hier rondleidingen krijgen door de wijngaarden en wijnkelders, of deelnemen aan wijnproeverijen. Kook jij graag met olijfolie? Dan zijn er in Toscane, Puglia en Umbrië veel agriturismo’s die hun eigen olijfolie produceren, van olijven die rechtstreeks van het platteland komen. En, heb je geen zin om te koken? Dan worden er in de keuken de lekkerste Italiaanse gerechten, met alle liefde, voor je bereid. Smullen maar!

Hoe ziet jouw verblijf op een agriturismo in Italië eruit?

Dit kan zijn op een slaapkamer, in een gerestaureerd landhuis of in een luxe privévilla met zwembad naast het huis van de boer. Agriturismo’s in Italië zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er veel agriturismo’s met zwembad, waar je overdag lekker kunt afkoelen in het frisse water. De faciliteiten en de verblijven kunnen per boerderij verschillen. Zo staat iedere agriturismo ook bekend om zijn eigen specialiteiten en kenmerken, waardoor ieder verblijf uniek is. Wat maakt agriturismo’s in Italië nog meer zo bijzonder en geliefd? De mooie, landelijke omgeving, de ruimte en de rust. Overdag kun je helpen met de dagelijkse klusjes op de boerderij, zoals het oogsten van druiven en olijven óf bij het voeren van de dieren. ’s Avonds schuif je aan voor een heerlijk diner. En, met een wijntje in je hand én het prachtige uitzicht over de omgeving, geniet je nog heerlijk na op je terras terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt.


Inspiratie voor jouw kleinschalige vakantie


Waar vind je de mooiste agriturismo’s in Italië?

Iedere agriturismo kent zijn eigen charme en schoonheid. Verspreid over het land vind je dan ook verschillende agriturismo’s die variëren van eenvoudige, rustieke verblijven tot aan luxe landgoederen. De mooiste agriturismo’s in Italië vind je dan ook vaak in de regio’s die bekend staan om hun mooie landschappen, rijke cultuur en uitstekende culinaire tradities. Toscane is misschien wel het meest iconisch, vanwege zijn glooiende heuvels, uitgestrekte wijn- en olijfgaarden, én historische steden zoals Florence, Siena en Pisa. Umbrië staat daarentegen bekend als het ‘Groene Hart van Italië‘ en biedt juist weer een overvloed aan natuurlijke schoonheid en middeleeuwse stadjes. Maar zelfs op de Italiaanse eilanden, op Sardinië en Sicilië, in Noord-Italië, in Puglia en aan het Gardameer vind je mooie agriturismo’s.

Ontdek de leukste agriturismo’s in Italië!

Boerderijvakanties worden steeds meer geliefd, ook in andere landen zoals in Frankrijk, Portugal en Spanje. Hier vind je misschien nog niet zo veel boerderijen als in Italië, maar hier zijn zeker ook veel mooie plekken om te overnachten. Bekijk bijvoorbeeld eens de traditionele finca’s in Spanje en authentieke quinta’s in Portugal. De mooiste agriturismo’s in Italië kunnen snel volgeboekt zijn, want er zijn maar een beperkt aantal slaapplaatsen beschikbaar. Zie jij zo’n kleinschalige vakantie in een traditionele boerderij ook wel zitten? Wacht dan niet te lang met het boeken van jouw verblijf. En, heb je nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan snel de beste agriturismo’s in Italië via onze partners:

  • Bijzondere vakantieadresjes en unieke agriturismo vind je via de specialist &Olives Travel.
  • Boek jouw boerderijvakantie inclusief huurauto via Eliza was here en By June
  • Bij TUI kan je terecht voor een uitgebreid aanbod aan kleinschalige accommodaties.
  • De beste agriturismo voor jouw vakantie ontdek je via de Vakantiediscounter.
  • Voor scherpe aanbiedingen en last minute vakanties kan je terecht bij Corendon!

Unieke vakanties, weg van de massa