Masseria vs. agriturismo | Kleinschalig overnachten in Italië

Home » Masseria vs. agriturismo | Kleinschalig overnachten in Italië

Ben jij op zoek naar een kleinschalige vakantie in Italië? Dan zal je de accommodatietypes masseria en agriturismo vast al eens eerder zijn tegenkomen. Maar wat is nu precies een masseria? En wat is het verschil met een agriturismo? Dat zal ik je zo meteen uitleggen. Maar eerst vertel ik je wat meer over de geschiedenis om het beter te kunnen begrijpen. Én zodat jij een goede keus kunt maken voor jouw vakantie in Italië.

De geschiedenis van de masseria

Lang geleden in de 16e tot 18e eeuw leefden boeren en hun knechten in grote boerderijen en prachtige landhuizen in het zuiden van Italië en op Sicilië: de masseria’s. Dit waren geen gewone boerderijen, want ze werden vooral gebruikt om voer, vee en gewassen op te slaan in de stallen en opslagruimtes.

Wat is een masseria?

De Italiaanse masseria’s van vroeger zijn omgetoverd tot unieke kleinschalige hotels en bed & breakfasts, waar je kunt overnachten op het platteland. Je vindt ze vooral in de regio Puglia en op het eiland Sicilië. En ze zijn vaak te herkennen aan de hoge muren eromheen die vroeger dienden ter bescherming. Vergelijk het met een typische haciënda in Spanje.

Loungen aan het zwembad van Masseria Torre del Diamante in Torre Canne
Loungen aan het zwembad van Masseria Torre del Diamante in Torre Canne

Overnachten in een masseria in Italië

Waarom zou je willen overnachten in een romantische masseria? Ten eerste vanwege de omgeving. De masseria’s zijn landelijk gelegen, tussen uitgestrekte velden en ver weg van de drukte. Daarom zijn ze perfect voor een kleinschalige vakantie in Italië. Je vindt er vaak een prachtige tuin met zwembad waar je in alle rust kunt genieten. Ten tweede vanwege de inrichting. Masseria’s hebben hun authentieke charme goed weten te behouden, maar zijn omgetoverd tot ware paradijsjes. De een nog meer als de ander. Een combinatie van sober en luxe. En ten derde, het is er lekker rustig. En dan bedoel ik niet alleen de omgeving maar ook de accommodatie zelf. Vaak zijn er maar enkele kamers te huur, dus je zult hier nooit last hebben van drukte om je heen.

Wat is het verschil tussen een masseria en agriturismo?

Masseria’s richten zich vooral op het toerisme, maar bij een agriturismo ligt de voornaamste focus nog steeds op de agricultuur. Dat is het grootste verschil tussen de twee accommodatietypes. Bij agriturismo’s worden lokale producten zoals wijn en olijfolie geproduceerd, maar ook kaas, jam en honing komen regelmatig voor.

Omdat de boeren het in de jaren 90 financieel steeds zwaarder kregen, werden ze min of meer gedwongen om andere inkomsten te genereren. Daarom zijn veel boerderijen, vooral in Toscane en Umbrië, zich gaan uitbreiden en gaan richten op het plattelandstoerisme. Vandaar dus ook het woord agriturismo; agricultuur + toerisme.

De prachtige omgeving bij Agriturismo Palazzo Conti in Toscane in Italië
De prachtige omgeving bij Agriturismo Palazzo Conti in Toscane

Waarom overnachten in een agriturismo?

Bij een agriturismo overnacht je bij een lokale boer. Dit kan op een slaapkamer zijn die beschikbaar is gesteld voor toeristen, maar ook in een luxe privévilla met zwembad naast het huis van de boer. Wanneer je overnacht bij een Italiaanse agriturismo, kan je vaak aanschuiven voor het diner en helpen met klusjes op de boerderij. Denk hierbij aan het voeren van de dieren of het oogsten van olijven of druiven. Hierdoor krijg je een unieke kijk op het boerenleven in Italië.

Masseria of agriturismo; wat is jouw favoriet?

Eigenlijk maakt het niet uit wat voor accommodatietype je kiest, want bij zowel een masseria als bij een agriturismo verblijf je op een prachtige landelijke locatie in of bij een (voormalige) boerderij. Masseria’s vind je vooral in de regio Puglia en op het eiland Sicilië. Agriturismo’s zijn daarentegen vooral te vinden in de regio’s Toscane, aan het Gardameer en in Umbrië. Bij een romantische masseria heb je iets meer luxe en privacy, maar bij een agriturismo verblijf je heel lokaal en steun je de Italiaanse boer.

Waar boek ik de beste masseria en agriturismo in Italië?

Ben jij na het lezen van dit artikel ook overtuigd en wil je deze zomer overnachten in een Italiaanse masseria of authentieke agriturismo? Bekijk dan het volledige aanbod van onze partners. Hier vind je de meest sfeervolle masseria en agriturismo van Italië:

  • &Olives Travel is een kleinschalige specialist met bijzondere agriturismo en masseria in Italië. Ontdek ze onder de thema’s kleinschalig en couleur locale.
  • Boek jouw verblijf in een karakteristieke agriturismo of sfeervolle masseria via By June of Eliza was here. Bij deze aanbieders is je huurauto inclusief!
  • Kies uit vele bijzondere agriturismo’s en romantische masseria’s in Italië via de Vakantiediscounter.