Schildpadden op Bonaire: hier kan je ze spotten!

Home » Kleinschalige hotels Nederlandse Antillen » Kleinschalige hotels Bonaire » Schildpadden op Bonaire: hier kan je ze spotten!

Wil jij schildpadden spotten op Bonaire? Vlieg dan mee naar het Caribisch gebied en ga op zoek naar zeeschildpadden in het wild. Het eiland Bonaire staat bekend om haar rijke onderwaterwereld en eindeloze duik- en snorkelplekken, waar je schildpadden kunt spotten. Klein Bonaire behoort tot de beste locaties, maar er zijn nog meer plekken verspreid over het eiland waar je een goede kans hebt om ze tegen te komen in hun natuurlijke omgeving. Wij vertellen je alles over deze prachtige dieren; waar je de schildpadden het beste kan spotten op Bonaire en ook wanneer. Lees daarom snel verder en ontdek de beste snorkeltips voor jouw vakantie!

Waarom schildpadden spotten op Bonaire?

Bonaire is een uitstekende plek om schildpadden te spotten. Dit heeft verschillende redenen. Bonaire heeft lang geleden maatregelen genomen om haar mariene omgeving te beschermen. Een groot deel van de kustwateren behoort dan ook tot beschermd gebied, waar vissen en andere zeedieren rond zwemmen. Dit draagt bij aan het behoud van de schildpadden en hun leefgebieden. Een andere reden voor een snorkelvakantie naar Bonaire is vanwege het heldere zeewater. Hierdoor heb je uitstekend zicht en is het gemakkelijk is om schildpadden te observeren. De zee rondom het eiland biedt een overvloed aan voedsel voor verschillende zeedieren. Zo zijn er zeegrasbedden en koraalriffen, die de schildpadden aantrekken die op zoek zijn naar voedsel.

De gemeenschap van Bonaire heeft een sterke lokale betrokkenheid bij het behoud van zeeschildpadden en hun leefgebieden. Er zijn dan ook verschillende organisaties en vrijwilligers die zich inzetten voor het beschermen van de schildpadden en educatie over hun behoud. Zo worden de nestelstranden vaak beschermd door lokale organisaties tijdens het nestelseizoen. Al deze factoren maken Bonaire een geweldige plek voor liefhebbers van schildpadden. Bonaire behoort bovendien tot de beste duik- en snorkelbestemmingen ter wereld. Kortom, genoeg reden om dit eens met eigen ogen te bewonderen!

» Hoteltip in Kralendijk: TIME TO SMILE Chogogo Dive & Beach Resort Bonaire

Groene schildpadden spotten op Bonaire
De groene zeeschildpad op Bonaire

Meer plekken op Bonaire waar je schildpadden kan spotten

Het eiland Klein Bonaire behoort tot de beste plekken om schildpadden te spotten op Bonaire. Maar er zijn nog meer locaties! 1000 steps is een beroemde duik- en snorkellocatie, die je misschien wel kent van de foto’s. Een lange trap naar beneden leidt je direct naar het strand wat bestaat uit kleine koraalstukjes; waterschoentjes zijn aanbevolen! Hier kun je vaak schildpadden tegenkomen, terwijl je in het heldere water zwemt. Hilma Hooker is een gezonken vrachtschipwrak én een goede plek om schildpadden en andere zeeleven te spotten. Bari Reef in het Marine Park staat bekend als een van de meest populaire duiklocaties op Bonaire, met een overvloedig zeeleven waaronder schildpadden. Andere locaties waar je terecht kunt zijn bij Oil Slick Leap, Karpata, de rode slavenhuisjes en bij de afgelegen stranden binnen het Washington Slagbaai National Park. Bekijk ook eens de Zuidereilandtour waarbij je kennismaakt met de rijke geschiedenis van Bonaire én gaat snorkelen.

Hoe bereik je het eiland Klein Bonaire?

Wil jij de zeeschildpadden in het wild spotten bij Klein Bonaire? Vanaf de hoofdstad Kralendijk vaart de watertaxi op een vast schema naar het eiland. In het algemeen duurt de overtocht zo’n 30 minuten. Je wordt afgezet op het strand, waar je ook moet verzamelen voor de overtocht terug. Klein Bonaire kan je ook bezoeken door een georganiseerde excursie te boeken of door zelf een boot te huren. Hiermee kan je dan op eigen gelegenheid naar Klein Bonaire varen. Vanaf de boot duik je direct het water in en kan je meteen beginnen met snorkelen.

» Hoteltip in Kralendijk: Bloozz Resort Bonaire

Het beste seizoen voor het spotten van schildpadden op Bonaire

De beste tijd om schildpadden te spotten op Bonaire is tijdens het nestelseizoen. Dit loopt van ongeveer april tot en met september. Tijdens deze periode komen de schildpadden aan land om hun eieren te leggen op de mooie stranden van Bonaire. Na het leggen, komen de eieren gemiddeld zo’n 45 tot 70 dagen later uit. Wil je dan ook kans hebben om kleine babyschildpadjes te zien waggelen naar het strand? Reis dan wat later tijdens het nestelseizoen naar Bonaire.

» Hoteltip in Kralendijk: Ocean Beeze Boutique Hotel

Schildpadden spotten op Bonaire
Schildpadden spotten op Bonaire

Snorkelen met schildpadden op Bonaire: tips & tricks

Het is een unieke ervaring om schildpadden in hun natuurlijke habitat te spotten. Zo’n moment zal je nog lang bijblijven. Ook al zien ze er heel lief uit, schildpadden blijven wilde dieren en hun gedrag kan onvoorspelbaar zijn. Hou daarom rekening met een aantal belangrijke zaken. Zo is het natuurlijk belangrijk om afstand te houden en hun natuurlijke omgeving te respecteren. Gebruik bijvoorbeeld geen felle lichten, zoals een zaklamp of flitscamera. Dit kan de schildpadden desoriënteren en het nestelgedrag verstoren. Schildpadden zijn heel gevoelig voor geluid, dus probeer altijd stil te zijn wanneer je ze benaderd. En probeer zo min mogelijk te bewegen in hun buurt onder water.

De meeste schildpadden komen ’s nachts aan land om hun eieren te leggen. Het is raadzaam om met een ervaren gids op zoek te gaan naar de nestjes. Die kan je namelijk goed begeleiden, zodat je de nestelactiviteiten niet verstoort, en zodat je meer kan leren over deze prachtige dieren. Ga je zwemmen in zee? Dan is het van belang om geen plastic achter te laten. Dit is nooit goed voor de natuur, maar zeker niet voor de dieren. Zo’n plastic zakje wordt namelijk gemakkelijk verward met een kleine kwal; een lekker hapje voor de schildpadden.

» Hoteltip in Kralendijk: Courtyard by Marriott Bonaire Dive Resort

Hoelang vliegen naar Bonaire?

Ben jij ook zo benieuwd naar de schildpadden en wil je meer ontdekken van het eiland? Dan wil je natuurlijk ook weten hoelang het is vliegen naar Bonaire. Met een rechtstreekse vlucht, vlieg je in ongeveer 9-10 uur naar Bonaire. Er wordt echter regelmatig een tussenlanding gemaakt op de heen- of terugvlucht via Aruba of Curaçao. In dit geval, moet je rekening houden met een langere vluchtduur.

Waar boek ik mijn vakantie naar Bonaire?

Wil jij schildpadden bewonderen in het wild of ga je liever snorkelen in een zoetwatergrot? Boek dan jouw volgende vakantie naar Bonaire in de Nederlandse Antillen. Bij onze partners vind je de leukste hotels voor jouw verblijf: van kleinschalige boutique hotels tot aan luxe all inclusive resorts. Heb je nog geen hotel geboekt? Bekijk dan nu meteen het complete aanbod aan hotels en appartementen op Bonaire:

  • Ontdek de mooiste hotels en appartementen op Bonaire voor jouw snorkelvakantie via TUI.
  • Vakantiediscounter biedt een uitgebreid aanbod aan luxe hotels en all in resorts op Bonaire. 
  • Bekijk de mooiste kleinschalige vakanties naar Bonaire inclusief huurauto via By June.
  • De beste last minute deals en scherpe aanbiedingen naar Bonaire boek je via Corendon.