ABC eilanden: welke is het mooist?

Home » Kleinschalige hotels Nederlandse Antillen » ABC eilanden: welke is het mooist?

Droom jij van een vakantie naar de ABC eilanden, maar vraag je je af welk eiland je het beste kan bezoeken? Dan geven wij je graag advies. Ontdek hier alles wat je wil weten over Aruba, Bonaire en Curaçao: verschillen, overeenkomsten en de beste tips voor jouw vakantie. Lees snel verder en ontdek welk ABC eiland het mooiste is.

Wat zijn de ABC eilanden?

De ABC eilanden bestaan uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Samen met de eilanden Saba, Sint Eustatius en een deel van Sint Maarten vormen ze de Nederlandse Antillen. De ABC eilanden liggen echter een stuk zuidelijker en worden daarom ook wel de Benedenwindse eilanden genoemd. Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten staan ook wel bekend als de Bovenwindse eilanden, omdat die noordelijker liggen ten oosten van Puerto Rico. De eilanden Aruba en Curaçao zijn aparte landen die vallen onder het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire heeft echter een aparte status en wordt gezien als een bijzondere gemeente van Nederland. Wat is hierin het verschil? Dat zit hem in het bestuur. Aruba en Curaçao hebben namelijk ieder een eigen regering en een gouverneur. Bonaire wordt daarentegen bestuurd door een eilandbestuur en door de Nederlandse overheid.

Een van de witte slavenhuisjes op het eiland Bonaire, onderdeel van de ABC eilanden
Een van de witte slavenhuisjes op het eiland Bonaire

Waar liggen de ABC eilanden?

Aruba, Bonaire en Curaçao liggen in het Caribisch gebied, vlak voor de kust van Venezuela. Het Caribisch gebied wordt ook wel de Caraïben of Caribbean genoemd en vind je ten noorden van Zuid-Amerika en ten zuidoosten van de Golf van Mexico. In dit gebied vind je vele tropische eilanden waar je goed kan vertoeven. Het klimaat is hier namelijk heel aangenaam. En dat maakt het gebied geliefd bij vele vakantiegangers. De ABC eilanden zijn de meest favoriete Caribische eilanden onder Nederlanders. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder.

Wat hebben de eilanden met elkaar gemeen?

De ABC eilanden zijn 3 tropische eilanden in het Caribisch gebied. Ze liggen relatief dichtbij elkaar en zijn perfect voor een heerlijke zon-, zee en strandvakantie. Op ieder eiland vind je dan ook mooie baaien, prachtige natuur, leuke duik- en snorkelplekken en fijne stranden. De moedertaal op alle drie de eilanden is Papiaments. Ook al liggen de eilanden zo dichtbij elkaar, toch zijn er wezenlijke verschillen tussen de ABC eilanden. Die ontdek je hieronder allemaal.

Waarom op vakantie naar Aruba?

Aruba is het kleinste eiland van de ABC eilanden en is qua grootte te vergelijken met Texel. Het is het duurste eiland van de ABC eilanden, maar je vindt er de mooiste hotels en luxe resorts naar Amerikaanse maatstaven. Dat komt doordat de meeste toeristen op Aruba uit de Verenigde Staten komen. Aan de strip vindt je geweldige restaurants, talloze bars en veel bekende fastfoodketens. De hotelzone bestaat uit 2 delen; een deel met hoogbouw ‘highrise‘ hotels aan het populaire Palm Beach. Hier vind je de meeste exclusieve hotels en luxe all inclusive resorts. De laagbouw ‘lowrise‘ hotels vind je aan Eagle Beach. Dit gebied is perfect voor een kleinschalige vakantie op Aruba. Hier is het namelijk een stuk minder druk en geniet je van meer ruimte om je heen. Je vindt hier zelfs enkele mooie boutique resorts om in te overnachten.

» Hoteltip vlakbij Eagle Beach: Arubiana Inn

Waarom zou je kiezen voor een vakantie naar Aruba? Doordat er zoveel Amerikanen komen, is de toeristensector daar helemaal op ingespeeld. De service in hotels en restaurants is werkelijk uitmuntend en volledig naar Amerikaanse maatstaven. Maar er zijn nog meer redenen waarom Aruba een goede keuze is voor jouw vakantie. Je vindt er namelijk kilometerslange stranden waar je goed kan wandelen. Dit in tegenstelling tot de andere eilanden. Die hebben ook mooie stranden, maar die zijn zeker niet zo lang en zó mooi als de stranden van Aruba. Verder vind je op Aruba een prachtige natuur, mooie scheepswrakken om in te duiken, talrijke winkels en een bruisend uitgaansleven.

Twee leguanen op de rotsen op het eiland Aruba, tijdens een vakantie naar de ABC eilanden
Twee leguanen op de rotsen op het eiland Aruba

Bonaire: het rustigste eiland van de ABC eilanden

Bonaire is iets groter als Aruba, maar telt de minste inwoners. Daarom is Bonaire perfect voor rustzoekers. Het eiland voelt net als een groot dorp met maar een grote stad: de hoofdstad Kralendijk. Hier vind je verschillende winkels en kan je eten in goede restaurants. Maar Bonaire heeft veel meer voor je in petto. Wist je dat Bonaire tot een van de beste duik- en snorkelplekken ter wereld behoort? In 2022 sleepte het eiland 12 verschillende prijzen in de wacht bij de Reader’s Choice Awards. Zo ontving Bonaire maar liefst 7 nummer 1 noteringen en werd het voor de 29e keer uitgeroepen tot beste ‘Shore Diving Destination’ in het Caribisch gebied. We kunnen dus met recht stellen dat Bonaire de beste keuze is voor duikers en snorkelliefhebbers.

» Hoteltip vlakbij Kralendijk: Chogogo Dive & Beach Resort Bonaire

Naast een kleurrijke onderwaterwereld met bijzondere vissen en indrukwekkende koralen, zijn er nog meer hoogtepunten op Bonaire. Zo kan je flamingo’s spotten bij het Gotomeer en op zoek gaan naar leguanen in het Washington Slagbaai Nationaal Park. Maak een wandeling door de verlaten straatjes van het dorpje Rincón en rijdt langs de indrukwekkende zoutpannen en bijzondere slavenhuisjes. Er is genoeg te zien, maar er zijn ook genoeg mooie baaien en strandjes waar je lekker kan zonnen.

Snorkelen in het Washington Slagbaai Nationaal Park op Bonaire, één van de ABC eilanden.
Snorkelen in het Washington Slagbaai Nationaal Park op Bonaire

Het meest veelzijdige eiland Curaçao

Het eiland Curaçao is het grootste eiland van de ABC eilanden en telt de meeste inwoners. Op veel vlakken, zit het een beetje tussen Aruba en Bonaire in. Waar sommige vakantiegangers Aruba te druk vinden en Bonaire te rustig, biedt Curaçao ‘the best of both worlds‘. Op dit veelzijdige eiland is namelijk van alles te beleven. Je vindt er mooie stranden, prachtige baaien, geweldige duik- en snorkelplekken, een mooie natuur, een rijke geschiedenis en mooie boutique hotels.

» Hoteltip vlakbij Jan Thiel Baai: Chogogo Resort Curaçao

Op Curaçao kun je ook goed uitgaan; in gezellige beachclubs aan het strand of in de hoofdstad Willemstad. Interesse voor historie? Dan mag je een bezoek aan Willemstad sowieso niet missen. Verdiep jezelf in de rijke geschiedenis van het eiland en wandel onder begeleiding langs indrukwekkende bezienswaardigheden zoals de beroemde handelskade, de pontjesbrug en Fort Amsterdam.

De kleurrijke handelskade op het eiland Curaçao, één van de ABC eilanden
De kleurrijke handelskade op het eiland Curaçao

Het weer en de beste reistijd naar de ABC eilanden

Het hele jaar door kan je genieten van tropische temperaturen op de ABC eilanden. Gemiddeld is het er zo’n 30 graden overdag. Van oktober t/m december heb je wat meer kans op een bui. Maar zodra die voorbij is, kan je weer lekker genieten aan het strand. De kerstvakantie is de meest populaire reisperiode voor een vakantie naar de ABC eilanden. Kan je daarbuiten reizen? Dan kan dit al snel enkele honderden euro’s voordeel opleveren.

Hoelang is het vliegen naar de ABC eilanden?

Ook niet onbelangrijk om te weten: de vluchtduur. De ABC eilanden zijn met een rechtstreekse vlucht te bereiken in ca. 10 uur. Hou er wel rekening mee dat de vluchtduur langer kan zijn, wanneer je een tussenlanding of overstap hebt.

ABC-eilanden: welk eiland is het mooist?

Welk eiland van de ABC eilanden het mooist is, hangt compleet af van jouw wensen. Wil je genieten van luxe en de beste service? Dan is het eiland Aruba de beste keuze voor jou. Ben je juist op zoek naar een afwisselende zonvakantie in het Caribisch gebied? Dan is Curaçao een aanrader. En ben je toe aan rust en ontspanning? Dan kan je het beste kiezen voor een kleinschalig verblijf op Bonaire. Ontdek de mooiste hotels op de ABC eilanden via onze partners:

  • Bij TUI vind je de mooiste villa’s, kleinschalige appartementen en luxe hotels op de ABC eilanden.
  • Boek jouw zonvakantie naar de ABC eilanden inclusief huurauto via By June
  • Bij Vakantiediscounter heb je de keuze uit vele luxe hotels en all inclusive resorts op de ABC eilanden.
  • De beste aanbiedingen naar de ABC eilanden boek je via Corendon!