Schildpadden spotten bij Turtle Island op Zakynthos

Home » Kleinschalige hotels Griekenland » Kleinschalige hotels Zakynthos » Schildpadden spotten bij Turtle Island op Zakynthos

Wil jij schildpadden spotten op Zakynthos? Vlieg dan mee naar dit Griekse eiland en ga op zoek naar de Caretta Caretta schildpad. Heb jij ze al eens eerder gespot in het wild? Bij Turtle Island op Zakynthos heb je de beste kans om de Caretta Caretta schildpadden tegen te komen in hun natuurlijke omgeving. Wij vertellen je alles over deze mooie dieren; waar je de schildpadden het beste kan spotten op Zakynthos en wanneer. Lees daarom snel verder en ontdek de beste snorkeltips voor jouw vakantie!

Waarom zijn de Caretta Caretta schildpadden zo bijzonder?

De Caretta Caretta schildpad leefde al ver voor de prehistorie en is één van de weinige soorten die is overgebleven. Ze zijn dus heel oud, maar wat ze extra bijzonder maakt is de grootte. De kop van de Caretta Caretta kan maar liefst 30 cm lang worden en de doorsnede van het schild is gemiddeld zo’n 75-100 cm groot. Er zijn zelfs schilden gemeten met een doorsnede tot 123 cm, zo groot kunnen ze dus zijn. En dan hebben we het nog niet over het gewicht gehad. Dat ligt gemiddeld tussen de 100-135 kilo. Had je dat verwacht?

Caretta Caretta schildpadden spotten op Zakynthos

Turtle Island is de beste plek op Zakynthos voor het spotten van de beschermde Caretta Caretta schildpadden. Dit onbewoonde eiland ligt in de baai van Laganas, ten zuiden van het Griekse eiland Zakynthos. Turtle Island is niet de officiële naam van dit eiland, maar een bijnaam wat het heeft gekregen vanwege de vele schildpadden die er zich schuil houden. Het eiland heet officieel Marathonisi. Heb je altijd al eens willen zwemmen met schildpadden? Dan is dit eiland de beste spot op Zakynthos om de schildpadden tegen te komen tijdens het snorkelen.

» Hoteltip vlakbij Turtle Island: Cavo Vezal

Schildpadden spotten op Zakynthos: de bedreigde Caretta Caretta schildpad aan het zwemmen in de zee bij Turtle Island
De bedreigde Caretta Caretta schildpad op Zakynthos

Meer plekken op Zakynthos waar je de schildpadden kan spotten

Op Turtle Island heb je de meeste kans om de schildpadden te spotten, maar er zijn nog meer plekken op Zakynthos waar je ze kan tegenkomen. Er zijn namelijk 6 stranden in de baai van Laganas, waar de vrouwtjes hun eieren leggen. Bij de stranden Laganas, Kalamaki, Sekania, Daphni en Gerakas heb je ook kans om in aanraking te komen met deze prachtige dieren. Bij dit laatste strand vind je overigens ook een interessant informatiecentrum waar je meer kan leren over de schildpad. Dit is ook leuk voor kinderen. Hou er wel rekening mee dat een deel van de stranden afgesloten kunnen zijn in verband met het broedseizoen.

Hoe bereik je Turtle Island op Zakynthos?

Wil jij de zeeschildpadden in het wild spotten bij Turtle Island? Dan kan je het beste een excursie met de boot boeken. Een excursie naar het schildpaddeneiland wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan de Keri grotten. Zo kan je 2 leuke bezienswaardigheden in 1 excursie samen combineren. Maar je kan er ook voor kiezen om zelfstandig een bootje te huren en zelf te varen naar Turtle Island. Vanaf de boot duik je zo het water in en kan je lekker gaan snorkelen, op zoek naar de schildpad.

» Hoteltip in Tsilivi: TIME TO SMILE Aphrodite Village

Schildpadden spotten bij Turtle Island op Zakynthos
Schildpadden spotten op Zakynthos

Het beste seizoen voor het spotten van schildpadden op Zakynthos

Vanaf half mei t/m half oktober heb je de beste kans om de Caretta Caretta schildpadden te spotten op Zakynthos. Vanaf mei t/m begin augustus leggen de vrouwtjes meerdere nestjes met eieren op het strand. Hierdoor kan je ze zowel op het land als in het water veel tegenkomen. De eieren komen uit in de maand september en in het begin van oktober. Dit is de beste reisperiode om de kleine babyschildpadjes te bewonderen. Kijk vanaf een afstand toe hoe ze waggelend naar het water lopen, heel schattig om te zien.

Snorkelen met schildpadden op Zakynthos: tips & tricks

Het is een hele ervaring om een zeeschildpad in het wild te spotten. Zo’n moment zal je niet snel vergeten. De Caretta Caretta zeeschildpad is echter wel een bedreigde diersoort. Daarom dien je rekening te houden met een aantal zaken voordat je het water induikt. Zo is het belangrijk om afstand te houden en ze niet aan te raken. Als je gaat zwemmen in zee is het van belang dat je geen plastic achterlaat. Dat is natuurlijk sowieso niet goed voor de natuur, maar al helemaal niet voor de schildpadden. Zo’n plastic zakje in zee ziet er al snel uit als een klein kwalletje; een lekker hapje voor de schildpad.

Hoelang vliegen naar Zakynthos?

Benieuwd naar de schildpadden en het eiland? Dan wil je natuurlijk ook weten hoelang het is vliegen naar Zakynthos. Met een rechtstreekse vlucht, vlieg je in ongeveer 3 uur naar Zakynthos. De meeste vluchten naar Zakynthos gaan rechtstreeks, maar mocht je een tussenlanding hebben hou dan rekening met een langere vluchtduur.

Waar boek ik mijn vakantie naar Zakynthos?